Pasta z buraków- szybki i zdrowy przepis
Pasta z buraków to idealny sposób na zwiększenie ilości warzyw w codziennej diecie. Dodatkowym plusem past warzywnych jest fakt iż mogą one zastąpić nam tłuszcze, których zdecydowanie używamy za dużo w naszej codziennej diecie. Zawsze staram się układać jadłospisy w taki sposób aby nie robić podwójnej pracy w kuchni. Zanim zrobisz pastę z buraków pomyśl, czy nie warto upiec więcej tych warzyw i przygotować np. zupę krem ? Ja za jednym razem piekę zazwyczaj z kilogram tych warzyw, część wykorzystuję na zupę, drugą część na pastę z buraków czy sałatkę. Staram się też tak uczyć swoich pacjentów ” jeśli piecze Pan/i kurczaka można upiec więcej by zostało na kanapki następnego dnia”. W ten sposób oszczędzamy czas i płacimy niższe rachunki za prąd.
Co potrzebujecie do przygotowania pasty z buraków ?
Składniki na 1 porcję pasty z buraków:
-1/2 szklanki czerwonej fasolki konserwowej 60 g
-mały burak 80 g
-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-1 łyżeczka chrzanu 5 g
-1 łyżeczka soku z cytryny 5 g
-sól i świeżo mielony czarny pieprz( ale może być również taki gotowy z torebki)
Polecam jest bardzo smaczna!