Zupa krem z buraków przepis !
Jesień już w pełni, dlatego warto korzystać z jej darów. Jednym z polskich, sezonowych warzy jest oczywiście burak. Dzisiejsza propozycja obiadowa to krem z buraków. Poprzednio udostępniłam przepis na pastę z pieczonych buraków, który możecie znaleźć tutaj . Pisałam w nim, że te warzywa lepiej przygotowywać w większej porcji, aby nie marnować czasu.
Zupa krem z buraków- lista składników na 1 porcję:
- 2 małe buraki 160 g
- 1 mała cebula 50 g
- sok z pomarańczy 100 ml
- 1 mały ząbek czosnku 5g
- przyprawa tymianek suszony
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- bulion warzywny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 15 g
Wykonanie :
Buraczki umyć, zawinąć w kawałek folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę. Im mniejsze kawałki przygotujemy tym krótszy będzie czas, następnie wyjąć z folii i obrać ze skórek. Na patelni rozgrzać oliwę i na wolnym ogniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć, następnie wlać sok z pomarańczy oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zmiksować na puree i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło 🙂
Smacznego !