Piernik Świąteczny w wersji fit- szybki i prosty przepis

Piernik Świąteczny w wersji fit

Piernik to ciasto, które obowiązkowo zajmuje miejsce na świątecznym stole. Lubicie czekoladowy smak, wilgotne ciasto i piernikowy posmak? Jeśli tak, to ten przepis jest zdecydowanie dla was !

Piernik Świąteczny- składniki

  • Woda 2 łyżki- 30 g
  • Daktyle suszone- 200 g
  • Banan- 2 duże sztuki
  • Kakao 2 łyżki- 30 g
  • Jajka- 4 sztuki – 200 g
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno -5 łyżek- 75 g
  • Miód pszczeli -2 łyżki- 50 g
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki- ok. 10 g
  • Przyprawa do piernika – 1,5 łyżki 25 g
  • gorzka czekolada – 1 tabliczka ok. 100g
  • powidła śliwkowe 2 łyżki- 50 g
  • fasola czerwona konserwowa 2 puszki- 480 g

Piernik Świąteczny- wykonanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę odsączyć z zalewy. Daktyle zalać gorąca wodą i odstawić na 10 minut, aż zmiękną. Banany obrać i pokroić na kawałki. Formę wyłożyć papierem, ranty posmarować olejem. Do blendera wrzucić odsączoną wcześniej fasolę, wodę, olej, banany, daktyle, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, jajka, miód i wszystko zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto przelać do formy i piec przez ok. 45 minut. Wystudzić i przekroić ciasto na dwie części. Każdą z części posmarować powidłami ze śliwek, wierzch udekorować roztopioną gorzką czekoladą.

Gotowe ! Dla fanów czekoladowych smaków mam jeszcze jeden przepis, który koniecznie musicie spróbować ! Znajdziecie go tutaj.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

UMÓW WIZYTĘ