Piernik Świąteczny w wersji fit
Piernik to ciasto, które obowiązkowo zajmuje miejsce na świątecznym stole. Lubicie czekoladowy smak, wilgotne ciasto i piernikowy posmak? Jeśli tak, to ten przepis jest zdecydowanie dla was !
Piernik Świąteczny- składniki
- Woda 2 łyżki- 30 g
- Daktyle suszone- 200 g
- Banan- 2 duże sztuki
- Kakao 2 łyżki- 30 g
- Jajka- 4 sztuki – 200 g
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno -5 łyżek- 75 g
- Miód pszczeli -2 łyżki- 50 g
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki- ok. 10 g
- Przyprawa do piernika – 1,5 łyżki 25 g
- gorzka czekolada – 1 tabliczka ok. 100g
- powidła śliwkowe 2 łyżki- 50 g
- fasola czerwona konserwowa 2 puszki- 480 g
Piernik Świąteczny- wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę odsączyć z zalewy. Daktyle zalać gorąca wodą i odstawić na 10 minut, aż zmiękną. Banany obrać i pokroić na kawałki. Formę wyłożyć papierem, ranty posmarować olejem. Do blendera wrzucić odsączoną wcześniej fasolę, wodę, olej, banany, daktyle, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, jajka, miód i wszystko zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto przelać do formy i piec przez ok. 45 minut. Wystudzić i przekroić ciasto na dwie części. Każdą z części posmarować powidłami ze śliwek, wierzch udekorować roztopioną gorzką czekoladą.
Gotowe ! Dla fanów czekoladowych smaków mam jeszcze jeden przepis, który koniecznie musicie spróbować ! Znajdziecie go tutaj.