Ciasteczka korzenne, czyli jak je zrobić w zdrowej wersji ?
Ciasteczka korzenne kojarzą mi się z przedświątecznym nastrojem. Na pierniczki zawsze trzeba było, czekać, ale ciasteczka korzenne to coś, czym można było się zajadać już dużo wcześniej. Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na ciasteczka korzenne, który jest nie tylko przepyszny, ale i zdrowy !
Składniki
- 200 g suszonych daktyli (bez pestek)
- 100 g płatków owsianych górskich zmiksowanych na mąkę
- 100 g pasty sezamowej tahini lub sypkiego sezamu
- 4 łyżki miodu
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 60 g mąki dowolnej mąki pełnoziarnistej
- 80 g masła orzechowego lub orzechów ziemnych nie solonych
Wykonanie
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, aż zmiękną. W tym czasie zmiksować blenderem płatki owsiane na mąkę. Mąkę owsianą oraz mąkę pszenną połączyć z wiórkami i przyprawą korzenna. Daktyle, orzechy i sezam zmiksować na gładką masę. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkowywać partiami i wykrawywać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-13 minut.
Ja rozwałkowywałam ciasto palcami ponieważ dość mocno się klei. Można masę schłodzić w lodówce przed rozwałkowywaniem, ułatwi nam to trochę pracę. Więcej przepisów świątecznych znajdziesz tutaj.