Kutia Świąteczna z pęczakiem- przepis

Kutia wigilijna, czyli polsko i tradycyjnie !

Kutia to nigdy nie był mój ulubiony deser, ale chyba w tym roku zdecydowanie zjem jej więcej. Wbrew pozorom jest dość pożywny deser, mak dostarcza dużej ilości wapnia, a orzechy wielu składników mineralnych. Niestety musimy jednak pamiętać, że przez dodatek bakalii kutia jest też dość kaloryczna.

Składniki:

  • 3 łyżki orzechów włoskich ok. 45 g
  • 3 łyżki migdałów ok. 45 g
  • 4 łyżki rodzynek 45 g
  • 100 g maku ( zmielonego)
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka cynamonu ok. 4 g
  • 2 łyżki miodu ok. 50 g
  • 50g kaszy pęczak

Wykonanie

Orzechy oraz bakalie zalać wodą i odstawić na cała noc. Następnego dnia kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Mak zmielić w młynku lub zblendować. Do małego rondelka wrzucić namoczone wcześniej bakalie, orzechy, wodę w której się moczyły, dodać mleko i zagotować. Gotować do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec dosłodzić miodem, dodać cynamon oraz ugotowany wcześniej pęczak.

Więcej przepisów świątecznych znajdziecie tutaj. 

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

UMÓW WIZYTĘ