Przepisy
Kutia wigilijna, czyli polsko i tradycyjnie !
Kutia to nigdy nie był mój ulubiony deser, ale chyba w tym roku zdecydowanie zjem jej więcej. Wbrew pozorom jest dość pożywny deser, mak dostarcza dużej ilości wapnia, a orzechy wielu składników mineralnych. Niestety musimy jednak pamiętać, że przez dodatek bakalii kutia jest też dość kaloryczna.
Składniki:
- 3 łyżki orzechów włoskich ok. 45 g
- 3 łyżki migdałów ok. 45 g
- 4 łyżki rodzynek 45 g
- 100 g maku ( zmielonego)
- 100 ml mleka
- łyżeczka cynamonu ok. 4 g
- 2 łyżki miodu ok. 50 g
- 50g kaszy pęczak
Wykonanie
Orzechy oraz bakalie zalać wodą i odstawić na cała noc. Następnego dnia kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Mak zmielić w młynku lub zblendować. Do małego rondelka wrzucić namoczone wcześniej bakalie, orzechy, wodę w której się moczyły, dodać mleko i zagotować. Gotować do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec dosłodzić miodem, dodać cynamon oraz ugotowany wcześniej pęczak.
Więcej przepisów świątecznych znajdziecie tutaj.