Pierniczki pełnoziarniste, przepis na szybkie i mięciutkie ciasteczka
Nie zdążyliście zrobić pierniczków na święta ? Nic nie szkodzi, bo ja mam dla Was prosty przepis na pierniczki, które nie trzeba przygotowywać wcześniej, ponieważ są miękkie już po upieczeniu. Nie jestem fanką skomplikowanych przepisów, ale ten zdecydowanie do takich nie należy. Ciasto wyrabia się szybko i łatwo rozwałkowuje, dzięki czemu mamy czas przygotowywania innych świątecznych potrawy.
Pierniczki pełnoziarniste – składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 330 g
- 4 łyżki miodu ok. 75 g
- 1/2 szklanki cukru 75 g ( jeśli przygotowujesz pierniczki z lukrem możesz dodać mniej cukru )
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki masła ok. 10 g
- 1 duże jajko 60 g
- ok.5 łyżek mleka ok. 60/70 ml
- Przyprawa do piernika 25 g
- 1 łyżeczka cynamonu 4g
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę i dodać gorący miód, wymieszać nożem krojąc ciasto. Ciągle miesząc dodać po kolei suche składniki:cukier, przyprawy, sodę, a następnie jajko i masło. Aby połączyć składniki, należy dolewać stopniowo ciepłe mleko i zagniatać ciasto, aż będzie miękkie. Na stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawywać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, w zależności od grubości.
Inne świąteczne przepisy znajdziecie tutaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco zaobserwuj mnie na IG i FB !
Wesołych Świąt !