Przepisy
Koktajl ze szpinaku i jarmużu, czyli przepis na moc antyoksydantów
Koktajl ze szpinaku i jarmużu to totalny hit wśród czwartoklasistów podczas warsztatów edukacyjnych Zielona Kraina. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale dostarcza też mnóstwo witamin i antyoksydantów.
Składniki:
- garść świeżego jarmużu
- garść świeżego szpinaku
- 1/2 pomarańczy
- połowa banana
- 1/2 jabłka
- pół szklanki wody mineralnej
Wykonanie:
Owoce umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia, dodać wodę i zmiksować na jednolitą masę. Gotowe !
Jarmuż i szpinak można zamienić też na inne zielone warzywa liściaste takie jak rukola czy roszponka. Jeśli jednak lubisz jarmuż to świetnie bo to jedno ze zdrowszych warzyw, bogatych między innymi w wapń !
Sprawdź, co jeszcze na Cienie czeka! Inne zdrowe przepisy znajdziesz tutaj.