Muffiny bananowe bez cukru
Czy da się zrobić słodki deser bez cukru ? Zdecydowanie tak, ponieważ nic tak się nie nadaje do deserów jak dobrze dojrzałe banany. Banany to nie tylko dobry zamiennik cukru, ale i jajek. Dzięki swojej konsystencji świetnie nadają się zarówno do koktajli, jak i małych słodkości. Lubicie szybkie i zdrowe desery? Ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Ja przygotowałam muffiny z masą z serka mascarpone, ale ten składnik możecie pominąć, aby babeczki były bardziej fit. Zamiast masy z serka możecie po prostu posypać gotowe muffinki całymi orzechami.
Muffiny składniki :
3 dojrzałe banany ok. 360 g
100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2 jajka
1/2 szklanki mleka 2% tłuszczu ok. 120 ml
170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
garść dowolnych orzechów 15 g
Muffiny wykonanie:
Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenie, sodę cynamon, orzechy wymieszać w miseczce. Banany zmiksować razem z jajkami, mlekiem i olejem. Do suchych składników dodać masę bananową i delikatnie połączyć łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przelać do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.
Więcej dietetycznych przepisów znajdziesz tutaj.