Przepisy
Placuszki twarogowe- przepis
Placuszki to moje obowiązkowe niedzielne śniadanie ! Jeśli i ty lubisz zjeść od czasu do czasu słodkie śniadanie ten przepis jest dla ciebie!
Składniki
- twaróg chudy 100g 1/2 kostki
- 1 jajko 50 g
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej typ. 1850
- świeże owoce sezonowe
- łyżeczka miodu
- garść orzechów ( ja użyłam migdały )
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek. Zółtko wymieszać z twarogiem, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie ubite białka delikatnie połączyć twarogiem. Smażyć na małym ogniu na patelni teflonowej lub beztłuszczowej.
Aby dodać trochę słodyczy placuszkom można je podawać z miodem lub syropem klonowym. Ja użyłam miodu, ale świetnie sprawdzi się również dżem niskosłodzony.
Inne zdrowe przepisy znajdziesz tutaj.