Jajka z pastą pieczarkową
Wielkanoc już za pasem, aby nie zmarnować w tym roku jedzenia potrzeba nam dobrego planu. Planu tego jakie potrawy przygotujemy, na ile osób i co nam potrzeba do ich wykonania. Aby ładnie i szybko zaplanować ten czas polecam plannery, które wrzuciłam na początku roku. Mi bardzo ułatwiają życie, mam nadzieję, że i Tobie się one spodobają. Dlaczego warto planować ? Przede wszystkim dlatego, żeby nie dojadać po świętach potraw, które jak zwykle przygotowaliśmy w zbyt dużych ilościach.
Składniki
- 1 ząbek czosnku 5 g
- 2 jajka kurze całe 100 g
- jogurt naturalny 100 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 ml
- pieczarki 3 sztuki 60 g
- koperek świeży
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo w tym czasie na patelni lekko podsmażyć pieczarki. Jogurt połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekany koprem, solą oraz pieprzem. Do sosu jogurtowego dodać podsmażone wcześniej pieczarki. Ugotowane jajka przekroić na pół, usunąć żółtko, a jego miejsce wypełnić farszem pieczarkowym. Żółtko można dodać do farszu albo wykorzystać do innej potrawy.
Przepis na jajka z pastą pieczarkową pochodzą ze świątecznego e-booka, którego pobrać możecie tutaj. Znajdziecie w tym wpisie nie tylko przepisy na święta, ale też wskazówki jak się nie martwić dietą i zrelaksować w rodzinnym gronie 🙂