Dietetyczny majonez
Nie wiem jak wy, ale ja jeśli mam wybierać niezdrowe jedzenie zawsze decyduje się na boczek i majonez. Czasem lubię zjeść coś słodkiego, ale mimo wszystko bardziej ciągnie mnie do fast foodów i słonych przekąsek. Tym bardziej się cieszę, że dostałam od mojej koleżanki ten przepis ! Smakuje jak prawdziwy majonez, ale ma dużo więcej białka, dużo mniej tłuszczu i tym samym kcal. Ma jeszcze jedną zaletę ! Z tego względu, że do jego przygotowania wykorzystałam tylko jedno jajko, ma tym samym dużo mniej cholesterol. To dobra nowina szczególnie dla tych, który aktualnie próbują zmniejszyć poziom cholesterolu, a święta Wielkanocne raczej w tym nie pomagają.
Co potrzebujecie aby przygotować majonez ?
Składniki :
- jajka 1 sztuka 50 g
- serek wiejski 1 sztuka 200 g
- ocet spirytusowy 1 łyżka 6 ml
- musztarda 2 łyżeczki 20 g
Jak go przygotować?
Wykonanie :
Do blendera wrzucić wszystkie składniki poza jajkiem. Ugotowane, gorące jajko obrać ze skorupki i ciepłe pokroić na mniejsze kawałki – dodać do reszty składników i zmiksować na gładką i gęstą masę, około 2 – 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji.
Jak widzicie przygotowanie takiego majonezu to bardzo szybka sprawa, a jak oszczędza zdrowie 🙂
Więcej fit przepisów znajdziecie tutaj. Natomiast przepis na ten dietetyczny majonez pochodzi e-booka, którego udostępniłam w tamtym tygodniu. Koniecznie sprawdźcie !
Smacznego 🙂