Placuszki z serka wiejskiego
Placuszki na śniadanie to moje uzależnienie w każdy weekend. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem zdecydowanie fanką placuszków na słodko. Dla mnie to idealne śniadanie na weekendowe zakończenie tygodnia. Dzisiaj wersja wysokobiałkowa czyli placuszki z serka wiejskiego ze świeżymi owocami. Idealne dla osób z insulinoopornością jeśli podamy je z orzechami, a zamiast miodu użyjemy słodzika.
Placuszki składniki:
- mąka pszenna typ. min 1850 – 2 łyżki – 30 g
- serek wiejski 1 opakowanie- 200 g
- jajko kurze 1 sztuka 50 g
- oliwa z oliwek łyżeczka 5 ml
- dowolne dodatki
Placuszki przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtko, serek wiejski, mąkę i oliwę wymieszać łyżka z ubitymi białkami. Następnie na rozgrzaną suchą patelnię nakładać łyżką masę i smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Ja wybrałam świeże truskawki, miód i słonecznik. Osobom z Insulinoopornością polecam użycie zamiast miodu erytrolu, domowych musów owocowych lub dżemów 100% owoców. Natomiast domowe musy owocowe przygotujecie w bardzo szybki i prosty sposób. Wystarczy dowolne owoce pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, podlać niewielką ilością wody i dusić do konsystencji musu. Polecam szczególnie mus z malin lub truskawek. Owoce jagodowe świetnie się do tego nadają ponieważ dojrzałe są zazwyczaj wystarczająco słodkie, na tyle, że nie musicie wtedy używać dodatkowo słodzika.
Jeśli lubisz wysokobiałkowe śniadania na słodko, sprawdź koniecznie inne moje przepisy.
Jeśli szukacie placuszków w wersji wegańskiej polecam Wam stronę Jadłonomi. Znajdziecie tam mnóstwo roślinnych inspiracji.