Masło orzechowe domowy przepis
Lubicie masło orzechowe ? Ja szczerze mówiąc nigdy nie byłam fanką, zwłaszcza gdy patrzyłam na cenę. Zmieniłam zdanie kiedy odkryłam ten prosty przepis. Przygotowanie domowego masła orzechowego zajmuje mi max. 15 minut, a w kieszeni zostaje sporo pieniędzy.
Składniki:
-orzechy ziemne niesolone ok. 200 g
Przygotowanie:
Na suchej patelni podgrzać orzechy, aż się lekko zarumienią. Należy je cały czas mieszać, aby się nie przypaliły. Kiedy już będą gorące zmiksować na gładką masę. Ja czasami dodaję odrobinę oliwy z oliwek aby masa była bardziej płynna, taką później łatwiej jest rozsmarować na pieczywie.
Prawda, że to niesamowicie prosty przepis ? 😀 Czasem nie warto przepłacać za gotowe produkty, zwłaszcza kiedy skład ma wiele do życzenia.
Dlaczego uważam, że większość etykiet daje sporo do życzenia ? Przede wszystkim dlatego, że wiele gotowych tego typu produktów w swoim składzie zawiera olej palmowy, którego powinniśmy unikać z dwóch powodów. Po pierwsze olej ten występuje często w postaci rafinowanej, przez co wykazuje szkodliwe działanie na nasze zdrowie, po drugie jest bardzo nieekologiczny ! Zachęcam Was do czytania etykiet, ponieważ ten składnik tłuszczowy jest bardzo tani w produkcji, dlatego wykorzystuje się go ogromnej ilości gotowych produktów. Szczególnie wysokie jego ilości znajdziecie w ciastach, ciasteczkach, a nawet w zwykłych herbatnikach !
Jeśli interesują Was inne proste przepisy zaglądnijcie tutaj.