Domowy budyń bez cukru
Przyznam szczerze, że ja też zostałam wychowana w przekonaniu, iż kisiel i budyń to takie przekąski, które robimy po przez zagotowanie wody i wsypanie zawartości torebki.
Dzisiaj jednak chce Wam pokazać, że budyń da się przygotować w prosty i szybki sposób w domu, z ogólnodostępnych składników i to bez cukru ! Co potrzebujecie ?
Składniki na dwie porcje:
- banan 120 g ( polecam użyć dojrzałego banana w brązowym kolorze)
- truskawki 100 g ( mogą być też inne owoce)
- kasza jaglana 65 g ok. 1/4 szklanki
- mleko 2% tłuszczu 250 ml
- owoce do dekoracji u mnie borówki ok. 60 g
Wykonanie:
Kaszę należy dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Następnie wsypać do garnka, zalać 130 ml mleka i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min, aż kasza wsiąknie mleko. Następnie do ugotowanej kaszy dodać pół banana, truskawki, pozostałą część mleka( najlepiej podgrzać przed dodaniem) i zmiksować na gładką masę. Budyń można podawać ze świeżymi owocami i orzechami.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
- białko 9 g
- tłuszcze 4,16 g
- węglowodany 57,7 g
- 295 kcal
Jeśli chcecie poznać inne zdrowe i szybkie przekąski, zaglądnij tutaj.
Zapraszam Was też do obserwowania mojego Instagrama i Fb, gdzie na bieżąco informuje o nowościach na moim blogu 🙂