Granola- domowy sposób na płatki owsiane w nowym wydaniu
Granola, czyli płatki owsiane w domowym wydaniu.
Jeśli tak jak ja nie jesteście fanami owsianki, ale lubicie czasem zjeść szybkie śniadanie, które nie jest kanapka to dobrze trafiliście. Samo przygotowanie domowej granoli być może nie jest ultra szybkie, ale jedna porcja z przepisu zapewnia kilka śniadań do przodu.
Składniki:
Możesz użyć innych składników, granola to słodki sposób przygotowania płatków i tak samo jak w owsiankach możesz tutaj dodać te składniki, które tobie najbardziej smakują. Ja do przygotowania granoli użyłam :
- 100 g daktylu suszonych
- 420 g płatków owsianych górskich
- 50 g nasion słonecznika
- 15 g maku
- 15 g wiórków kokosowych
- 125 gram orzechów włoskich
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Daktyle zalejcie małą ilością wody, tak do przykrycia owoców i gotujcie je ok. 3 minuty. Następnie ugotowane daktyle zmiksujcie z miodem i masłem orzechowym. Tak powstała masę połączcie z wszystkimi, pozostałymi składnikami ( oprócz orzechów ). Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, a na nią gotową granolę. Aby nasze płatki miały konsystencję “grudek” najlepiej formować duże kulki, które później niechlujnie rozwalicie na papierze, możecie też ręczni zbijać płatki w niewielkie grudki. Dzięki zmiksowanym daktylom wszystkie składniki łatwo można zlepić ze sobą. Orzechy najlepiej dodać już do gotowej, przestudzonej granoli bo w czasie pieczenia mogą się po prostu spalić.
Smacznego ! 🙂
Więcej zdrowych przepisów znajdziecie tutaj. Natomiast gdybyście chcieli być na bieżąco z nowościami zachęcam to polubienia mojej strony na Fb lub Ig !