Quacamole, czyli pyszna pasta z awokado
Quacamole to podstawowy przysmak z Brazylii. W Polsce ten owoc zyskuje coraz większą popularność. Jest bardzo zdrowy, a smak po odpowiednim przyprawieniu rewelacyjny. Stosuje się go nie tylko jako główny składnik past, sprawdza się również w deserach czy koktajlach.
Dlaczego awokado jest takie zdrowe ?
Przede wszystkim dlatego, że jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe Om9 i kwasy Omega 3, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo to źródło wielu witamin i składników mineralnych tj. witamina A, C, E, likopenu czy potas. Czy po takim przedstawieniu można się doszukiwać jakiś wad ? 🙂
Z tego względu, że awokado składa się głównie z tłuszczu jest też dość kaloryczne. Na 100 g dostarcza aż 169 kcal, ale przy odpowiednio zbilansowanej diecie to żaden problem ! Problem to jedynie jego produkcja. Niestety uprawa awokado jest bardzo nieekologiczna, dlatego ja staram się nie kupować tego owocu zbyt często.
Quacamole składniki :
- Awokado 140 g 1 sztuka
- sól/pieprz
- 1 ząbek czosnku ( ja zawsze dodaję więcej 🙂
- sok z cytryny ok. 1 łyżki
Awokado rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze. Dodaj szczyptę soli i pieprze, dopraw wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i gotowe ! Bardzo dobrze smakuje z ugotowanym jajkiem 🙂
Po więcej zdrowych przepisów zapraszam tutaj !
Jeśli chcesz być na bieżąco zachęcam Cię do obserwowania mnie na IG lub Facebooku 🙂
Miłego dnia !