Pudding chia w czekoladowo-orzechowym wydaniu
Pudding chia w czekoladowo-orzechowym wydaniu to idealne śniadanie dla łasuchów. Jest mocno czekoladowe, słodkie i bardzo pożywne więc mocno zachęcam Was do wypróbowania nowego przepisu. Zamiast chia można użyć też nasion lnu, które trzeba uprzednio zmiksować. Nasiona lnu mają podobną właściwość i również potrafią tworzyć puszystą konsystencję, uważam jednak, że w tym wydaniu nie smakują tak dobrze .
Pudding chia- składniki na 1 porcję :
- nasiona chia 25 g
- masło orzechowe 5 g- 1 łyżeczka
- mleko 2 tłuszczu 180 ml – 1 szklanka
- syrop klonowy 10 ml – 3 łyżeczki
- kakao 5 g – 1 łyżeczka
- maliny 125 g
Pudding chia wykonanie
Mleko wymieszać z syropem, masłem orzechowym oraz kakao. Tak przygotowany napój czekoladowo-orzechowy miksować z nasionami chia, ok. 5/10 minut. Przełożyć do pucharków i odstawić na 4h do lodówki. Podawać z dowolnymi owocami. Mi osobiście najbardziej smakuje z malinami i borówkami.
Wartości odżywcze:
353 kcal
14,3 g białka
17 g tłuszczu
36 g węglowodanów
Więcej zdrowych i szybkich inspiracji znajdziesz tutaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami polub mój profil na Fb i IG !
Macie jakieś pomysły na inne wydanie puddingu chia ? Jeśli tak, zostaw komentarz poniżej. Jestem ciekawa w jakiej wy formie lubicie jeść nasiona szałwii hiszpańskiej ? Jeśli natomiast nie jesteś fanem chia, ale jesz ponieważ każdy mówi jakie to zdrowe i pożywne to uprzedzam Cię, że nasz polski len jest dużo zdrowszym zamiennikiem chia. I też możesz z niego wykonać pudding len !