Chleb pszenny pełnoziarnisty
Chleb pszenny pełnoziarnisty to coś bez czego nie wyobrażam sobie poranka albo kolacji ! Uwielbiam pieczywo, w ciągu dnia zawsze zdarza mi się zjeść kanapki czy dołożyć kromkę do sałatki. Z tego względu długo szukałam idealnego przepisu, który z chęcią będę powtarzać. W końcu mi się udało, dlatego dzielę się z Wami przepisem ! Koniecznie wypróbujcie, rewelacyjnie smakuje z domowym hummusem lub quacamole !
Chleb składniki
- drożdże świeże 40 g
- łyżeczka cukru 5 g
- 300 ml mleka
- 25 oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąka pszenna typ 1850
Chleb wykonanie
Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszać łyżką do rozpuszczenia drożdży, a następnie dodać oliwę i mąkę wymieszaną z solą. Ciasto można wyrobić w thermomix, ręcznie lub w mikserze ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. Gotowe ciasto odłożyć do miski, nakryć ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Foremkę posmarować tłuszczem lub zostawić bez smarowania jeśli używacie sylikonowych foremek. Ja używam formy o wymiarach 11/24 cm.
Po 30 minutach wyrobione ciasto przełożyć do do formy i odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Wartość odżywcza w 1 kromce 32 g
- 64 kcal
- białko 1,8
- węglowodany 12 g
- tłuszcz 1 g
Inne zdrowe przepisy znajdziecie tutaj !
Jeśli chcecie być na bieżąco z najnowszymi postami koniecznie polubcie mój profil na Fb i IG !