Pizza na spodzie tortilli
Pizza to zdecydowanie taki posiłek, który uwielbia niemalże każdy bez względu na wiek, płeć czy kubki smakowe. Można ją przyrządzać na milion sposób. Możemy ją zjeść wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz klasycznej z mięsem. Ten przepis to jedno z ulubionych dań moich podopiecznych, mam nadzieję, że i Tobie posmakuje !
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie abyś będąc na diecie zjadł czy zjadła kawałek zwykłej pizzy, niemniej jednak są one często bardzo kaloryczne. Jeden kawałek może mieć równowartość całej pizzy. Cała pizza przygotowana według mojego przepisu to tylko 318 kcal !
Jeśli pizza to ulubione danie, które często jesz w ulubionej restauracji to pewnie żaden przepis Ci go nie zastąpi, ale zawsze warto próbować. Być może okaże się, że znajdziesz dla siebie zdrowszą alternatywę 🙂
Pizza- składniki :
- tortilla pełnoziarnista 60 g- 1 sztuka
- przecier pomidorowy 30 g- 2 łyżki
- pomidor 90 g- 1/2 sztuki
- rukola 20 g – garść
- ser mozzarella light 40 g- 1/4 sztuki
- oliwki czarne 15 g – 5 sztuk
- przyprawy: bazylia, oregano
Pizza przygotowanie:
Placek tortilli posmarować przecierem pomidorowym, na to ułożyć pokrojonego w plastry pomidora oraz oliwki. Całość posypać startym serem i przyprawami. Tak przygotowaną pizzę piec w piekarniku w temp. 200 stopni od 5 do 10 minut. Gotowy placek przyozdobić rukolą. Placek tortilli można też podgrzać na patelni.
Wartość odżywcza:
- Energia : 328 kcal
- Białko: 14,8 g
- Tłuszcz: 10, 4 g
- Węglowodany: 42,4 g
Jeśli chcesz być bieżąco z najnowszymi przepisami polub mnie na Facebooku i zaobserwuj na Instagramie.
Inne zdrowe i szybkie przepisy znajdziesz TUTAJ.