Makaron z fetą i bobem
Makaron z fetą i bobem to pomysł na nowe danie zainspirowane Waszymi pomysłami, które nadesłaliście jakiś czas temu. Ja osobiście bardzo lubię bób, choć do niedawna rzadko go przygotowywałam. Aktualnie trwa sezon i aż szkoda z niego nie skorzystać. Z tego względu na bloga wędruje przepis na szybki i smaczny obiad.
Makaron z bobem i fetą składniki:
- makaron z pszenicy durum lub pełnoziarnisty 100 g
- ser feta 75 g
- papryka żółta 70 g 1/2 sztuki
- cebula 25 g 1/4 sztuki
- puszka pomidorów 120 g 1/2 puszki
- papryka zielona 70 g 1/2 sztuki
- bób 50 g garść
- oliwa z oliwek 5 ml 1 łyżeczka
- przyprawy: oregano, majeranek, tymianek, sól, pieprz , słodka papryka
Makaron z bobem i fetą przygotowanie:
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, a następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilkę podsmażyć, dołożyć pomidory i dusić na wolnym ogniu do miękkości warzyw razem z przyprawami.. W międzyczasie ugotować bób w lekko posłodzonej wodzie, pod koniec gotowania dodać dodatkowo sól. Gotować od 15 do 20 minut aż skórka stanie się pomarszczona, a ziarna miękkie. Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem, posypać pokrojonym serem i ugotowanym bobem.
Makaron z bobem i fetą wartość odżywcza:
- Energia 708 kcal
- Białko 31,3 g
- Węglowodany 96,4 g
- Tłuszcze 24,8 g
Jeśli szukasz innych inspiracji na posiłki zapraszam Cię do zakładki przepisy.
Bądź na bieżąco z moimi najnowszymi wpisami i zaobserwuj mnie na Fb i IG. \