Dalgona Coffee, czyli kawa mrożona po koreańsku !
Dalgona Coffee czyli kawa mrożona po koreańsku to mój faworyt wśród kaw podawanych na zimno! Uwaga to nie kawa z lodami ona po prostu tak pięknie wygląda. Uwielbiam ją za sposób przygotowania ponieważ mogę do niej dodać cukier, a ja osobiście uwielbiam słodką kawę. Zazwyczaj problem miałam z dosłodzeniem kawy mrożonej bo cukier jak każdy z nas wie, nie bardzo chce się łączyć z zimnym płynem. W końcu znalazłam rozwiązanie !
Dalgona Coffee składniki na dwie porcje
- 10 g kawy rozpuszczalnej granulowanej
- 20 g cukru (można dodać mniej )
- 40 ml wrzątku
- 400 ml zimnego mleka 2 % tłuszczu
- 10 kostek lodu
Dalgona Coffee- sposób przygotowania
Do szklanki włożyć kostki lodu i zalać je mlekiem. Do miksera wrzucić kawę oraz cukier następnie zalać wrzątkiem i ubijać przez ok. 3 minuty. Kawa powinna nabrać konsystencji gęstej piany. Czas ubijania może się różnić w zależności od mocy miksera.
Dalgona Coffe- wartości odżywcze
- Energia : 143 kcal !
- Białka: 6,95 g
- Tłuszcze: 3,97 g
- Węglowodany: 20 g
Gotowe ! Kawę podajemy na zimno ze słomką, ale jeśli wolisz ciepłe napoje to ubitą kawę możesz podawać z podgrzanym mlekiem.
Jeśli chcesz spróbować innych moich przepisów zapraszam Cię tutaj ! Zachęcam też do zaobserwowania mojego profilu na Instagramie i Facebooku. Będziesz zawsze na bieżąco z nowymi postami i przepisami 🙂