Placuszki dyniowe na słodko
Placuszki dyniowe to idealne śniadanie dla łasuchów. Jeśli dynia kojarzy Ci się głównie z zupą krem to koniecznie musisz spróbować tego przepisu. Warzywo to dzięki słodkiemu posmakowi idealnie nadaje się nie tylko jako ciepła kolacja, ale także dodatek słodkich dań. Ja osobiście bardzo lubię wykorzystywać dynię w kuchni na różne sposoby, jakie jest Twoje ulubione danie ? Koniecznie daj znać w komentarzu 🙂
Chętnie poznam Wasze ulubione dania z wykorzystaniem dyni. Jedzenie sezonowe jest nie tylko zdrowe, ale też ekonomiczne, dlatego zachęcam Was do eksperymentów !
Składniki na 1 porcję
- 100 g puree z dyni
- 1 jajko
- 40 g jogurtu naturalnego – 2 łyżki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta soli
- cynamon 1/2 łyżeczki ( można pominąć )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem niskosłodzony lub dżem 100% owoców 30 g – 2 łyżeczki
Wykonanie
Puree z dyni wymieszać z jogurtem, olejem, jajkiem. Jeśli puree z dyni dość rzadkie, można pominąć dodatek jogurtu naturalnego. Następnie dodać suche składniki, czyli mąkę, szczyptę soli oraz ksylitol. Wszystkie produkty wymieszać ze sobą. W międzyczasie rozgrzać patelnię. Smażyć placki na niezbyt dużym ogniu do momentu aż zrobią się rumiane.
Placki podawaj z takimi dodatkami jakie lubisz. Idealnie pasują dżemy, powidła oraz świeże owoce. Jeśli chorujesz na cukrzycę lub insulinooporoność zamień ksylitol na słodzik np. erytrol, a powidła śliwkowe lub dżem niskosłodzony na dżem 100% owoców. Dobrze sprawdzi się też mus ze świeżych lub mrożonych owoców. Owoce wrzucić na rozgrzaną patelnię, podlej nie wielką ilością wody i duś pod przykryciem do momentu uzyskania sosu. Gotowy sos można jeszcze zmiksować aby miał lepszą konsystencję. Jeśli owoce będą zbyt kwaśne można je dosłodzić słodzikiem.
Wartość odżywcza :
- Energia : 419 kcal
- Białko 12,8 g
- Tłuszcze 16,4 g
- Węglowodany 62,3 g
Inne szybkie i proste przepisy znajdziesz tutaj. Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami zaobserwuj mnie na IG i FB.
Smacznego !