Muffinki dyniowo-pomarańczowe
Muffinki dyniowo-pomarańczowe to idealny przepis dla łasuchów, które mimo wszystko chcą się zdrowo odżywiać. Dynia to jedno z nielicznych warzyw, które świetnie nadają się zarówno do słonych jak i słodkich dań. Jednym z moich ulubionych śniadań na słodko w okresie jesienno-zimowym to właśnie placuszki dyniowe na słodko.
Jesień kojarzy nam się często z ograniczeniami w kuchni, otóż nic bardziej mylnego ! W czasie tej pory zdecydowanie można jeść zdrowo, sezonowo oraz kolorowo.
Muffinki dyniowo-pomarańczowe składniki na ok. 15 muffinek
- puree z dyni 120 g
- mąka pszenna pełnoziarnista 150 g – 1 szklanka
- miąższ z jednej pomarańczy pokrojony w kostkę ok. 200 g
- 1 jajko kurze całe 50 g
- płatki owsiane górskie 50 g- 1/2 szklanki
- łyżeczka proszku do pieczenia ok. 4 g
- ksylitol 50 g – 1/4 szklanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mleko 2 % tłuszczu 110 g -1/2 szklanki
- olej rzepakowy 50 g- 1/4 szklanki
- 1 łyżeczka cynamonu 1 g
Muffinki dyniowo-pomarańczowe składniki wykonanie
W jednej misce umieść wszystkie składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane górskie, ksylitol oraz cynamon. W drugiej połącz ze sobą mokre składniki czyli dynię, olej, mleko jajko delikatnie mieszając. Następnie do składników mokrych dodaj suche i delikatnie mieszaj aż się ze sobą połączą. Do gotowej masy dorzucić wyfiletowane pomarańcze pokrojone w mniejsze kawałki. Formy na muffinki wypełnij ciastem do ok. 3/4 wysokości. Piecz przez ok 25 minut w temp. 180 stopni.
Wartość odżywcza dla jednej muffinki
- Energia 98 kcal
- Białko 2,4 g
- Tłuszcze 4,3 g
- Węglowodany 16,2 g
Krem, który użyłam na wierzch muffinek niestety nie ma nic wspólnego ani ze zdrowym odżywianiem, ani tym bardziej niskokalorycznym posiłkiem. Jest to połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone 😀 Jeśli jednak jesteście chętni go przygotować, podlinkuje Wam przepis.
Inne zdrowe i szybkie przepisy znajdziesz tutaj. Aby być na bieżąco z najnowszymi postami zaobserwuj mnie na Instagramie lub Facebooku.
Smacznego !