Pieczone placki ziemniaczane
Pieczone placki ziemniaczane to moja kolejna propozycja postu ” jak odchudzić polski obiad ?”. Dlaczego powstała taka seria? Przede wszystkim dlatego, że polskie dania zawsze cieszą się dużą popularnością i wiem, że je uwielbiacie ! Bo kto ich nie lubi ?
Niemniej jednak jak każdy pewnie z Was wie, polskie dania nie należą do zbyt niskokalorycznych. Często ten nadmiar kalorii jest zupełnie niepotrzebny i sprawia, że odchudzanie na tradycyjnych posiłkach staje się dla nas trudniejsze.
Aby Wam to ułatwić przygotowałam serię postów ” jak odchudzić polski obiad”, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Dzisiaj przedstawiam Wam rozwiązanie dla tradycyjnych, smażonych placków ziemniaczanych. Wiedzieliście, że można je po prostu upiec aby oszczędzić naprawdę sporo kcal ? Jeśli nie, to zdecydowanie musicie zapoznać się z tym przepisem !
Pieczone placki ziemniaczane- składniki
- jaja kurze całe 1 sztuka 50 g
- mąka pszenna pełnoziarnista 10 g
- cebula 1/4 sztuki 25 g
- czosnek 1 ząbek – 5g
- jogurt naturalny 60 g
- pietruszka natka
- oliwa z oliwek 10 ml – 2 łyżeczki
- ziemniaki 200 g
Pieczone placki ziemniaczane- składniki
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o gruchy oczkach. Następnie odciśnij nadmiar soku. Dodaj jajo, startą cebulę, czosnek, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, oliwę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut. Na upieczony placek nałóż jogurt.
Wartość odżywcza
- Energia : 414 kcal
- Białko : 14,22 kcal
- Tłuszcz: 16,2 g
- Węglowodany: 55,28 g
Inne szybkie i proste przepisy znajdziesz na moim blogu. Aby być na bieżąco nie zapomnij zaobserwować mnie na Instagramie i Facebooku.