Jak zdrowo grillować ?
Jak zdrowo grillować ? To częste pytanie jakie zadają mi moi podopieczni w gabinecie, dlatego postanowiłam stworzyć wpis, w którym zbiorę kilka przydatnych wskazówek. Warto o to zadbać ponieważ nie oszukujmy się, grillujemy nie tylko w majówkę, ale praktycznie cała wiosnę oraz lato, a to naprawdę sporo ! 🙂
Czy można grillować w czasie odchudzania ?
Oczywiście, że tak. Grillowane potrawy mogą być zdrowe i niskokaloryczne jeśli zadbamy o parę istotnych rzeczy. Nie oznacza to jednocześnie, że nie wolno zjeść karkówki czy napić się piwna. Uważam, że każdy z nas jest dorosły i sam podejmuje decyduje. Można zadbać o to aby potrawy nie dostarczały nadmiernej ilości kcal albo wybrać te, które być może nie należą do fit, ale jednak bardzo nam smakują.
Jak zdrowo grillować ? zasada nr 1
Wybierajcie świadomie. Jeśli macie ochotę zjeść w danym dniu karkówkę czy napić się piwa to tak zróbcie. Brak zakazów, nakazów i zerojedynkowego podejścia naprawdę sprzyja odchudzaniu. Pamiętajcie jednak, że w życiu nie ma nic za darmo. Decydując się na wysokokaloryczne potrawy być może nie zagwarantujecie sobie deficytu kalorycznego w tym dniu, ale to nie oznacza, że wasze odchudzanie poszło na marne. Redukcja, a raczej zmiana nawyków żywieniowych to proces. Tak samo jak nie schudniecie w jeden dzień 10 kg, tak samo nie przytyjecie tyle po grillu, w czasie którego zamiast kurczaka zjedliście karkówkę 🙂
Jak zdrowo grillować ? zasada nr 2
Wybierajcie chude mięso i ryby. Jeśli zależy Wam na ograniczeniu kalorii to zdecydowanie większe szanse na uzyskanie takiego efektu będziecie mieli jedząc zamiast karkówki, grillowaną pierś z kurczaka, udko bez skóry lub chude ryby takie jak dorsz czy mintaj. Przykładowo, mięsa bez dodatku oliwy czy innego oleju dostarczają odpowiednio :
- 100 g karkówki -> ok 200 kcal
- 100 g piersi z indyka to jedynie -> 84 kcal czyli praktycznie dwa razy mniej w tej samej objętości !
Kaloryczność ryb :
- 100 g łososia to ->200 kcal
- 100 g dorsza to -> 78 kcal
Jeśli jednak macie dość mięsa drobiowego, które towarzyszy Wam w czasie tygodnia możecie zdecydować się na :
- wieprzowinę schab 100g -> 129 kcal
- lub wołowinę polędwicę 100 g – >112 kcal
Wy wybieracie, co jecie ! 🙂
Jak zdrowo grillować ? zasada nr 3
Ograniczcie kalorie z napojów. Zamiast klasycznych wersji bogatych w cukier, wybierzcie ich odpowiedniki “zero cukru”. Takie napoje praktycznie nie zawierają kalorii, a dzięki zawartości słodzików charakteryzują się słodkim smakiem. Świetnie sprawdzi się również woda z cytryną, miętą lub dowolnymi owocami. Jeśli jednak wolicie wypić coś na słodko to dobrym pomysłem może okazać się także domowa lemoniada. Moja ulubiona to zdecydowanie lemoniada arbuzowa ! 🙂
A, co z alkoholem ? No właśnie niestety to głównie zawartość alkoholu czyni dany napój mniej lub bardziej kalorycznym. Dlatego warto rozważyć zakup np. bezalkoholowego piwa lub piwa z mniejszą zawartością %
Jak zdrowo grillować ? zasada nr 4
Nie zapominajcie o tym, że na grillu można przygotowywać również owoce i warzywa! W e-booku znajdziecie przepisy zarówno na słono jak i słodko. Mam nadzieję, że to pomoże Wam poszerzyć smaki. Jeśli grillowane owoce czy warzywa Was nie przekonują to oczywiście zawsze możecie przygotować je w postaci sałatki. Im więcej warzyw na talerzu tym mniej miejsca na mięso lub inne wysokokaloryczne przekąski 😀 Pamiętajcie jednak aby do tej surówki czy sałatki dodawać odpowiednią ilość oliwy ! Nie zapominajcie o gęstości energetycznej.
Jak zdrowo grillować ? zasada nr 5
Zwróć uwagę na skład kiełbas, sosów i innych gotowych produktów. Najzdrowiej będzie jeśli sami przygotujecie sobie sosy czy marynaty do mięs. W e-booku znajdziecie parę moich inspiracji.
Natomiast wybierając gotowe produkty, zwróćcie uwagę na skład. Pierwszy składnik decyduje w największej mierze o jakości ponieważ jest go po prostu najwięcej w danym produkcie !
Jak zdrowo grillować ? zasada nr 6
Dbajcie o czystość rusztu i używajcie tacek do grillowania szczególnie takich wielokrotnego użytku. Świetnie się sprawdzą tacki teflonowe lub metalowe. W ten sposób ograniczycie ilość szkodliwych substancji powstałych w czasie spalania się tłuszczu.
Jak zdrowo grillować ? zasada nr 7
Pamiętajcie też aby nie grillować produktów zbyt długo. Zdaję sobie sprawę z tego, że większość z Was woli takie dobrze wypieczone mięso czy kiełbasę, ale takie produkty niestety będą miały więcej szkodliwych produktów spalania. Dodatkowo takie potrawy będą bardziej ciężkostrawne. Aby skrócić czas obróbki termicznej, grillujcie produkty o temperaturze pokojowej.
Jeśli chcecie być na bieżąco w wszystkimi postami zapraszam do obserwowania mojego Instagrama i Facebooka.
Jeśli jeszcze NIE JESTEŚCIE zapisani na mój newsletter, a chcielibyście dostać E-booka z przepisami na grilla w wersji pdf na maila koniecznie zapiszcie się na listę zaintersowanych.