Domowy bulion warzywny
Domowy bulion warzywny to super alternatywa dla tradycyjnej kostki rosołowej. Nie mam nic przeciwko używaniu takich produktów raz na jakiś czas, ale na co dzień zdecydowanie polecam bardziej bulion warzywny. Taki domowy może stać w lodówce nawet do 3 miesięcy. Jeśli zrobicie większy zapas to radzę zamrozić w pojemnikach na kostki lodu.
Domowy bulion warzywny- składniki
- 200 g selera naciowego
- 300 g marchewki
- 100 g cebuli
- 100 g suszonych pomidorów
- 120 g pomidora pokrojonego w kawałki
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- garść świeżych liści bazylii
- 30 g natki pietruszki
- 120 g gruboziarnistej soli
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 50 g wody
Przygotowanie
Do blendera włożyć seler naciowy, marchewkę, cebulę, suszone pomidory, pomidora, czosnek, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki, rozdrobnić. Jeśli nie mamy w domu mocnego blendera polecam warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a zioła drobno posiekać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, dodać sól, wodę i olej. Dusić 20 min, często mieszając aby się nie przypaliło. Gotowa pasta powinna być dość gęsta.
Taką pastę można wykorzystać nie tylko do zup, ale także sosów czy dressingów warzywnych.
Jeśli szukasz więcej przepisów zachęcam się do odwiedzenia mojego bloga. O nowych postach informuje na moim facebooku i instagramie.