Fishburger z sosem czosnkowym
Fishburger z sosem czosnkowym to trochę inna wersja fast fooda. Ryby zawsze warto włączać do naszej diety, dlatego postanowiłam przygotować Wam przepis, który zachęci do ich spożycia również niejadków. Jakby nie było fast food zawsze się obroni ! 🙂
Inne wersje zdrowych fast foodów znajdziecie na moim Instagramie. Znajdziecie tam kebaba z zdrowszej wersji czy burgera z ciecierzycy. Zapraszam na mój profil !
Fishburger- Składniki:
Panierka
- jaja kurze całe 10 g
- mąka pszenna 5 g
- bułka tarta 10 g
- dorsz 100 g
- przyprawy: sól, pieprz
Sos czosnkowy
- czosnek 5 g 1 ząbek
- jogurt naturalny 50 g
- majonez 12 g 1/2 łyżki
- przyprawy : majeranek, sól, pieprz
Pozostałe składniki
- bułka do burgerów 82 g 1 sztuka
- sałata masłowa 20 g – 4 liście
- ogórki kiszone 60 g 1 sztuka
- oliwa z oliwek 15 ml
- pomidor 90 g 1/2 sztuki
Wykonanie:
Rybę umyć, osuszyć. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, doprawić solą i pieprzem. Rybę najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oliwie do złotego koloru.
W międzyczasie jogurt wymieszać z czosnkiem, majerankiem i majonezem.
Na suchej patelni zgrillować przekrojoną na pół bułkę, a warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Połówki bułki posmarować sosem, położyć sałatę, plastry pomidora, ogórka , rybę i resztę składników. Aby warzywa się nie ześlizgiwały możecie zetrzeć ogórka na tarce, odsączyć z nadmiaru wody i dodać do sosu czosnkowego.
Wartości odżywcze
- Energia : 658 kcal
- Białko : 28,38 g
- Tłuszcz 33,14 g
- Węglowodany 36,94 g
Inne szybkie przepisy znajdziecie na moim blogu. Jeśli chcecie być na bieżąco z najnowszymi postami to zachęcam do obserwowania mnie na Instagramie i Facebooku 🙂