Jagodzianki przepis na domowe drożdżówki
Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki ! Jak już mamy się decydować na drożdżówkę to najlepiej taką, która zawiera sporą ilość owoców. Jagodzianki zawierają akurat te owoce, które są rewelacyjnym źródłem antyoksydantów. Jeśli jesteś w trakcie redukcji lub chcesz aby posiłek był bardziej sycący i zbilansowany możesz zjeść jagodziankę z wysokobiałkowym jogurtem. Idealny będzie skyr, dołóż trochę orzechów i gotowe. O tym jak jeść aby się najeść pisałam już jakiś czas temu, ale nadal te informacje są aktualne !
Jagodzianki- składniki
- cukier 130 g
- jagody 350 g
- drożdże 40 g
- masło 80 g
- mąka pszenna 500 g
- mleko 2% 250 ml
- skrobia ziemniaczana 25 g
- żółtko 40 g ( 2 sztuki )
Jagodzianki- wykonanie
Jagody wymieszać mąką ziemniaczaną i cukrem. Odstawić. (Jeśli używacie mrożonych owoców, czynność wykonaj na końcu)
Drożdże pokruszyć i wsypać do miseczki, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 – 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z drobnym cukrem na puszystą masę (kogel mogel). Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą część ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło.
Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Po tym czasie rozpłaszczyć pierwszy kawałek ciasta w dłoniach, nałożyć wcześniej przygotowane jagody, dokładnie zlepić brzegi ciasta jak na pierogi. Następnie uformować w dłoniach kuleczkę. Położyć je łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane jagodzianki odstawić na do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Bułeczki układać z zachowaniem odstępów. Piekarnik nastawić na 200 st. C Wierzch jagodzianek posypać kruszonką. Piec 10/15 minut.
Kruszonka- składniki i wykonanie
- cukier 20 g
- masło 30 g
- mąka pszenna 30 g
Składniki wymieszać aż się połączą.
Jagodzianki z kruszoną – wartości odżywcze
- Energia : 236 kcal
- Białko 7,29 g
- Tłuszcz 5,72 g
- Węglowodany 38, 62 g
Więcej przepysznych deserów i przepisów znajdziesz na moim blogu. Bądź na bieżąco z najnowszymi postami wskazówkami obserwując mnie na facebooku i instagramie.