Przepisy na odchudzanie, 10 potraw na redukcję masy ciała !

Przepisy na odchudzanie, 15 potraw na redukcję masy ciała !

Przepisy na odchudzanie, są dokładnie takie same jak na utrzymanie masy ciała. Dlatego jeśli chcesz nauczyć się szybko gotować i jeść zdrowo ten wpis jest dla Ciebie !

Dlaczego warto ciągle szukać nowych pomysłów? Przede wszystkim dla większej, własnej bazy potraw. Im więcej przepisów wypróbujecie i im więcej przepisów na odchudzanie Wam posmakuje tym większa szansa, że utrzymacie masę ciała.

Nie oszukujmy się każdy z nas chce jeść smacznie. Smaczne jedzenie to takie, do którego częściej i chętniej wracamy. Dlatego buduj bazę, zapisuj takie posty bo w momencie to totalnego braku pomysłu na obiad czy deser możesz tu wrócić.

przepisy na odchudzanie- koktajle odchudzające

Przepisy na odchudzanie, pomysł nr 1 PIECZONA OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

Pieczona owsianka
Składniki :

  • Orzechy włoskie – (5g)

  • 1 jajko – 50 g
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki (40g)

  • Kakao 16%, proszek – 1/2 łyżki (5g)

  • Miód pszczeli – 1 łyżeczka (10g)

  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 20 ml
  • Płatki owsiane – 4 łyżki (40g)

  • Cynamon, mielony – 1/2 łyżeczki (2g)

  • Śliwki – 2 sztuki (110g)

Wykonanie

Do miski dodać płatki, mleko, jogurt, kakao, cynamon, miód, jajko. Wszystko wymieszać. Umyte śliwki pokroić w kostkę i dodać do masy. Masę przełożyć do formy do pieczenia przesmarowanej delikatnie tłuszczem, posypać orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni na termoobiegu przez około 25 minut do ścięcia się masy. 

Możesz do tego przepisu użyć dowolnych innych owoców. Moi obserwatorzy na instagramie i facebooku przygotowali ten przepis z gruszką, owcami leśnymi. Świetnie się też sprawdzi banan

Wartość odżywcza :
(E: 401 kcal, B o.: 15.89g, T: 13.39g, W o.: 57.34g)

2. Przepisy na odchudzanie, pomysł nr 2 ZUPA TAJSKA Z CIECIERZYCĄ

Szybka, sycąca i przede wszystkim ograniczająca mięso, które niestety dostarcza sporą ilość cholesterolu. Ta zupa może Cię nie tylko nasycić na długo, ale też pomoże obniżyć Ci poziom

przepisy na odchudzanie -Tajska zupa z ciecierzycą

Składniki na 1 porcję 

  •  300 ml Bulion warzywny, sprawdź mój przepis na bulion warzywny 
  • 25 g Cebula – 1/4 sztuki
  •  150 g Ciecierzyca bez zalewy, puszka
  •  10 g Curry, w proszku
  •  5 g Czosnek- 1 ząbek
  •  50 g Fasolka zielona, surowa
  •  5 g Korzeń imbiru, surowy
  •  30 g Kukurydza, konserwowa – 2 łyżki
  •  30 g Makaron ryżowy
  •  50 ml Mleczko kokosowe
  •  5 ml Oliwa z oliwek
  • 90 g Pomidor – 1/ 2 sztuki

Przygotowanie

Makron ryżowy ugotować w wodzie według wskazówek na opakowaniu.W międzyczasie na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i starty imbir.
Jak cebulka się zeszkli, dodać fasolkę, ciecierzycę, przyprawę curry i smażyć jeszcze ok 5 minut. Po tym czasie dodać kukurydzą, pokrojonego w kostkę pomidora, zalać bulionem i gotować ok 10 minut.
Następnie dolać mleczko kokosowe, doprawić solą, pieprzem i kontynuować gotowanie kolejne 5 minut.
Podawać z makaronem i sokiem z cytryny lub limonki.

Wartości odżywcze 

  • Wartość energetyczna 550 kcal
  •  Białko ogółem 18.70 g
  •  Tłuszcz 17.29 g
  •  Węglowodany ogółem 84.92 g

Przepisy na odchudzanie, pomysł nr 3 BROWNIE Z 3 SKŁADNIKÓW

Brownie z 3 składników - przepisy na odchudzanie

Składniki na 4 porcje

  • 3 banany
  • 150 g masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao

Coś ode mnie :

Ja dodaje jeszcze konfiturę z wiśni aby ciasto miało bardziej przełamany smak, a wierzch ciasta dekoruję czekoladą i migdałami. Możesz pominąć te dodatki, jeśli nie chcesz dokładać zbędnych kcal 🙂

Wykonanie

Banana zmiksować z masłem orzechowym i kakao. Następnie ciasto przełożyć do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp 180 stopni, przez 20/30 min.

Wartość odżywcza dla 1 porcji 

  • Energia : 334 kcal
  • Białko 10,11
  • Tłuszcz 20,61 g
  • Węglowodany 32,04 g

Przepisy na odchudzanie, nr 4 ZDROWA ZUPKA CHIŃSKA BEZ GOTOWANIA

Zupka chińska bez gotowania

Składniki

  • Szczypiorek – 2 łyżki (10g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Makaron ryżowy – 1 garść (40g)
  • Marchew – 1 sztuka (45g)
  • Pieczarka uprawna, świeża – 5 sztuk (100g) Por – 1/7 sztuki (20g)
  • Przecier pomidorowy – 6 i 2/3 łyżki (100g)
  • Sos sojowy – 2 łyżeczki (10g)
  • Ser tofu, wędzony – 5 plastrów (100g)
  • Bulion warzywny 2 łyżeczki ( mój przepis znajdziesz na moim profilu )

Wykonanie :

Do słoika wlać sos sojowy, przecier pomidorowy, czosnek oraz bulion warzywny.

Następnie dołożyć makaron ryżowy, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, por oraz starą marchew. Dołożyć szczypiorek, pokrojone tofu i zalać wrzątkiem. Zakręcić słoik i odstawić na 10 minut. Po tym czasie można przelać zupę do miski lub zjeść ze słoika

Wartość odżywcza 

  • Energia : 367 kcal
  • Białko .: 23.39g
  • Tłuszcz: 7.27g
  • Węglowodany : 52.66g

Przepisy na odchudzanie nr 5, ODŻYWCZA ZUPA Z DORSZEM I BATATAMI

przepisy na odchudzanie- zupa z dorszem i batatem na mleczku kokosowym

Składniki :

  • Cebula – 1/4 sztuki (25g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Dorsz, świeży – 1 sztuka (100g)
  • Korzeń imbiru, surowy – 1/8 sztuki (10g)
  • Limonka – 1/2 sztuki (50g)
  • Mleczko kokosowe – 10 łyżek (100ml)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5ml)
  • Papryka chili – 1/4 sztuki (5g)
  • Pomidor koktajlowy – 2 i 1/2 sztuki (50g)
  • Curry, w proszku – 1 i 2/3 łyżeczki (5g)
  • Szpinak – 1 garść (25g)
  • Batat – 1/3 sztuki (100g)
  • Woda – 3/4 szklanki (200ml)
  • Bulion warzywny (mój przepis na domowy bulion )

Wykonanie

Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili. Wszystko lekko podsmażyć na wolnym ogniu.

Następnie dołożyć pokrojone w drobną kostkę bataty, zalać bulionem warzywnym, mleczkiem kokosowym wymieszanym z przyprawą curry i gotować ok. 20 minut.

Po tym czasie dołożyć pokrojoną w grubą kostkę rybę, pomidorki i szpinak. Kontynuować gotowanie kolejne 10 minut.

Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Przepisy na odchudzanie, pomysł nr 6, CYTRYNOWY SERNICZEK Z OWOCAMI

Cytrynowy serniczek

Składniki

  • Jaja kurze, całe – 1 sztuka (50g)
  • Cytryna – 2 łyżki (30g)
  • Mąka ziemniaczana – 2 i 1/2 łyżeczki (30g)
  • Owoce leśne, mrożone – 2/3 szklanki (100g)
  • Ser twarogowy, półtłusty – 2 i 2/3 plastra (80g)
  • Erytrol – 2 łyżeczki (10g)
  • Skyr jogurt naturalny 0% tłuszczu – (150g- 1 opakowanie ) 

Wykonanie

Białko ubić na sztywną pianę. Skyr zmiksować ze skrobią ziemniaczaną, słodzikiem, żółtkiem i sokiem z cytryny. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Obie masy razem delikatnie wymieszać i połączyć ze skórką z cytryny.

Można też pominąć ubijanie piany i w zamian dodać proszek do pieczenia- (0,5 łyżeczki na 1 porcję )

Masę wlać do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30 minut, wyjąć i ostudzić, najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Podawać z musem z owoców.

Owoce mrożone wrzucić na patelnie, podlać niewielką ilością wody i dusić do momentu uzyskania musu. Dosłodzić erytrytolem według uznania i podawać z ciastem.

Przepis na odchudzenie, pomysł nr 7 MAKARON Z PIECZONYMI WARZYWAMI I FETĄ

makaron z fetą i pieczonymi warzywami - przepisy na odchudzanie

Składniki:

  • 100 g Bakłażan
  • 100 g Cukinia
  • 5 g Czosnek
  • 1 g Majeranek, suszony
  • 50 g Makaron razowy, świderki
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 100 g Papryka czerwona
  • 100 g Pieczarka uprawna, świeża
  • 100 g Ser typu “Feta”
  • 20 ml Sok z cytryny
  • 1 g Zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Oliwę wymieszać z sokiem cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą oraz pieprzem. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z tak przygotowaną oliwą i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 20 minut. Makaron wymieszać z upieczonymi warzywami i pokruszonym serem feta.

Wartości odżywcze 

  • Wartość energetyczna 592 kcal
  • Białko ogółem 29.60 g
  • Tłuszcz 28.36 g
  • Węglowodany ogółem 58.70 g

Przepisy na odchudzanie, pomysł nr 8 SZYBKI MAKARON Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

makaron z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

  • 1 g Bazylia, suszona
  • 50 g Cebula
  • 30 g Koncentrat pomidorowy 30%
  • 60 g Makaron pełnoziarnisty
  • 45 g Marchew
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 1 g Oregano, suszone
  • 200 g Pomidory w puszce
  • 60 g Tuńczyk w sosie własnym

Sposób przygotowania

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli dodać startą marchewkę. Następnie dołożyć pomidory z puszki, kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i dusić wszystko ok. 5/7 minut. Gotowy sos podawać z ugotowanym makaronem, tuńczykiem i szczypiorkiem. Można też dla smaku skropić całe danie sokiem z cytryny lub limonki.
Wartości odżywcze 
  • Wartość energetyczna 481 kcal
  • Białko ogółem 26.83 g
  • Tłuszcz 13.56 g
  • Węglowodany ogółem 68.05 g

Przepisy na odchudzanie, pomysł nr 9 PLACUSZKI DYNIOWE NA SŁODKO

placuszki dyniowe na słodko

  • Jaja kurze, całe – 1 sztuka (50g)
  • Mąka pszenna, typ 1850 – 2 i 2/3 łyżki (40g)
  • Dynia – 1/4 sztuki (200g)
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1 łyżka (20g)
  • Maliny – 2 i 3/4 garści (200g)
  • Migdały – 1/3 łyżki (5g)
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki (10ml)
  • Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki (1g)
  • Cynamon, mielony – 1/2 łyżeczki (2g)
  • Erytrol – 2 łyżeczki (10g)

Wykonanie : 

Dynię obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć garnka, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka. Ostudzić, przełóż do miski, rozgnieć widelcem. Obrać jabłko i zetrzeć na tarce, dodać do dyni. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, miód oraz cynamon. Wbić jajka, dodać 2 łyżki jogurtu. Wymieszać. Wyłożyć na blachę, formując okrągłe placuszki i piec przez ok. 15 min w temp. 170 stopni. Podawać z jogurtem i orzechami.

Wartość odżywcza 

  • Energia: 491 kcal
  • Białko o.: 18.15g
  • Tłuszcz: 19.95g
  • Węglowodany o.: 81.78g

Przepisy na odchudzanie, pomysł nr 10, ZUPA ALA RAMEN Z KURCZAKIEM

przepisy na odchudzanie -zupa ramen z kurczakiem

Składniki :

  • Polędwica z piersi kurczaka – 10 plastrów (100g)
  • Sezam, nasiona – 1 łyżeczka (5g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Korzeń imbiru, surowy – 1/8 sztuki (10g)
  • Makaron ryżowy – 1 garść (40g)
  • Marchew – 1 sztuka (45g)
  • Olej sezamowy – 3 i 1/3 łyżki (20ml)
  • Papryka chili – 1/4 sztuki (5g)
  • Pieczarka uprawna, świeża – 5 sztuk (100g)
  • Pietruszka, liście – 2 łyżeczki (12g)
  • Sos sojowy – 4 łyżeczki (20g)
  • Szpinak – 1 garść (25g)
  • Cebula dymka – 1 sztuka (20g)
  • Woda – 1 szklanka (250ml)
  • Bulion warzywny- 1 łyżka ( możesz użyć gotowego lub skorzystać z mojego przepisu na domowy bulion warzywny

Wykonanie

Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z połową oleju sezamowego, sosem sojowym czosnkiem i odstawić.

Makron ugotować w wodzie według wskazówek na opakowaniu.

W międzyczasie do osobnego garnka, w którym będzie gotowana zupa dodać starty imbir i pokrojoną papryczkę chili. Dołożyć pozostały olej sezamowy, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać marchewkę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i gotować 10 min.

Do naczynia miksującego dodać zamarynowanego kurczaka, szpinak, cebulę dymkę, przemieszać i gotować 20 min.

Doprawić do smaku i podawać gotować zupę z sezamem.

Wartość odżywcza :

  • Energia: 527 kcal
  • Białko o.: 31.15g
  • Tłuszcz  : 25.58g,
  • Węglowodany.: 46.52 g

Czy podoba Wam się taki wpis ? Jeśli tak, koniecznie musicie zaobserwować mnie na moich social mediach !

Znajdziecie mnie na instagramie i facebooku, gdzie na bieżąco uczę jak zdrowo i trwale schudnąć !

Takich przepisów będzie się tutaj i na moich social mediach pojawiać więcej, więc nie możecie tego przegapić !

Więcej takich sycących i szybkich przepisów znajdziesz na mojej stronie 🙂

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

UMÓW WIZYTĘ