Ciasto z truskawkami i rabarbarem- szybki przepis
Ciasto z truskawkami i rabarbarem prosty przepis na coś słodkiego do niedzielnej kawy. Jak mnie pewnie znacie, na moim blogu zazwyczaj pojawiają się głównie szybkie przepisy. Mam nadzieję, że ten przypadnie Wam do gustu bo ja się zakochałam.
Jak można się jednak nie zakochać jeśli to ciasto pełne glutenu, mąki i cukru. Kiedyś usłyszałam od mojej pacjentki, że ” zdecydowałam się na współpracę z Panią bo daje Pan takie normalne przepisy”. Nie uważam, żeby zjedzenie tradycyjnego ciasta do niedzielnej kawy było niezdrowe czy musiało zaburzać naszą redukcję masy ciała 🙂
Wolę raz czy dwa razy w tygodniu zjeść coś ze smakiem, niż udawać, że wiórki kokosowe na wodzie smakują jak Rafaello. Chociaż to nic złego, kto, co woli i lubi 🙂
Jeśli jednak chcecie lekko odchudzić ten przepis o 319 kcal to zamiast klasycznego cukru, użyjcie erytrytolu. Dla fanów słodkich deserów bez cukru też coś znajdzie się na moim blogu !
Składniki : Ciasto z truskawkami i rabarbarem- szybki przepis
- 80 g Cukier
- 150 g Jaja kurze, całe
- 120 g Masło ekstra
- 100 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 150 g Mąka pszenna, typ 500
- 3 g Proszek do pieczenia
- 150 g Rabarbar
- 150 g Truskawki
Wykonanie : Ciasto z truskawkami i rabarbarem- szybki przepis
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
Do miski włożyć żółtka i masło, dodać mąkę, proszek do pieczenia i 50 g cukru. Wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 2 części w proporcji ⅔ i ⅓. Z ⅓ ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, odstawić do zamrażalnika na 15-20 min.
Pozostałe ⅔ ciasta przełożyć do tortownicy i wylepić dno, ułożyć na nim odważone owoce.
Do czystego i suchego naczynia wlać białka, ubijać stopniowo dodając pozostałą część cukru. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto z owocami.
Wyjąć z zamrażarki resztę ciasta i zetrzeć na tarce. Rozdrobnionym ciastem posypać ubitą pianę.
Piec 30-40 min (180°C). Upieczone ciasto odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Wartości odżywcze (dla 1 porcji):
- Wartość energetyczna 235 kcal
- Białko ogółem 4,63 g
- Tłuszcz 11,82 g
- Węglowodany ogółem 28,61 g
Chcesz być na bieżąco z takimi przepisami ? Koniecznie zaobserwuj mnie na moich social mediach, gdzie na bieżąco publikuje nie tylko przepisy, ale i dzielę się darmową wiedzą o odchudzaniu ! Znajdziesz mnie na instagramie i facebooku