Szukasz inspiracji na szybką, prostą i smaczną kolację? Niezależnie od tego, czy wolisz lekkostrawne dania, kolację na ciepło, czy zdrowe przepisy na kolację, dobrze trafiłeś! W tym artykule znajdziesz pomysły na zdrową kolację, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut.
Dlaczego warto jeść kolację?
Wiele osób zastanawia się, czy powinno się jeść kolację – odpowiedź brzmi: tak! Zdrowa kolacja dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, pomaga uniknąć wieczornego podjadania i wspiera regenerację podczas snu. Kluczowe jest jednak, aby wybierać lekkie i wartościowe produkty, które nie obciążą żołądka.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy na kolację i przekonaj się, jak łatwo przygotować szybki i zdrowy wieczorny posiłek dla siebie i swojej rodziny!
Oto kilka ma moich propozycji przepisów na kolacje:
Omlet z łososiem i brokułami

SKŁADNIKI
- Jajka kurze, całe – 2 sztuki (100g)
- Brokuły – 1/5 sztuki (100g)
- Szczypiorek – 2 łyżki (10g)
- Chleb żytni razowy – 1 kromka (35g)
- Czosnek – 1 ząbek (5g)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 1/8 szklanki (15ml)
- Pomidor koktajlowy – 5 sztuk (100g)
- Masło ekstra – 1 plaster (10g)
- Łosoś wędzony – 1/2 opakowania (50g)
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszać z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło lub oliwę. Wrzucić pokrojonego brokuła i lekko podsmażyć. Następnie wlać masę jajeczną, dodać pomidorki i kawałki łososia.
Przykryć patelnię pokrywką i smażyć, aż danie osiągnie pożądaną konsystencję.
Podawać ze świeżym szczypiorkiem i pieczywem.
(E: 444kcal, B o.: 29.63g, T: 23.56g, W o.: 30.48g)
Tosty z pomidorkami i kremowym serem feta

SKŁADNIKI
- Chleb orkiszowy – 2 kromki (80g)
- Cytryna – 1/3 łyżki (6g)
- Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki (15ml)
- Pietruszka, liście – 1 łyżeczka (6g)
- Pomidor koktajlowy – 5 sztuk (100g)
- Ser typu “Feta” – 1/4 kostki (50g)
- Sok z cytryny – 2 i 1/2 łyżki (15ml)
- Jogurt grecki z pełnego mleka – 2 i 1/2 łyżki (50g)
Sposób przygotowania:
Pomidorki doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Ser feta zmiksować z jogurtem, startą skórką oraz sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę rozsmarować na talerzu, ułożyć na niej upieczone pomidorki i posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem.
Pieczywo można przypiec w tosterze na złoty kolor.
(E: 518kcal, B o.: 19.76g, T: 27.2g, W o.: 48.57g)
Owsianka budyniowa z owocami i migdałami

- Borówka amerykańska, surowa – 1 garść (50g)
- Budyń, o smaku czekoladowym Dr. Oetker – 1/5 opakowania (10g)
- Maliny – 3/4 garści (50g)
- Migdały – 1 łyżka (15g)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 3/4 szklanki (200ml)
- Płatki owsiane – 5 łyżek (50g)
- Syrop klonowy – 2 łyżeczki (10g)
Sposób przygotowania:
Płatki wsypać do rondelka, zalać 150 ml mlekiem i zagotować. Pozostałe 50 ml mleka wymieszać z budyniem . Do gotujących się płatków wlać zawiesinę z budyniem, syrop klonowy i energicznie mieszać około 3 minuty. Podawać z owocami, migdałami.
(E: 478kcal, B o.: 17.04g, T: 16.06g, W o.: 71.62g)
Tortilla zapiekana z serkiem wiejskim i jajkiem

- Jaja kurze, całe – 3 sztuki (150g)
- Pomidor – 1 sztuka (190g)
- Ser gouda – 1 i 1/4 plastra (30g)
- Serek wiejski – 5 łyżek (100g)
- Szpinak – 2 garście (50g)
- Tortilla pszenna – 1 sztuka (60g)
Sposób przygotowania:
Tortillę ułożyć w formie do pieczenia. Wbić jajka, dodać serek wiejski, doprawić do smaku i roztrzepać widelcem. Następnie dodać pokrojone warzywa, wierzch posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
(E: 629kcal, B o.: 45.05g, T: 31.79g, W o.: 41.85g)
Placuszki z truskawkami

- Jaja kurze, całe – 1 sztuka (50g)
- Mąka pszenna, typ 750 – 3 i 3/4 łyżki (45g)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 1/8 szklanki (15ml)
- Olej rzepakowy – 1/2 łyżki (5ml)
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki (2g)
- Syrop klonowy – 3 łyżeczki (15g)
- Truskawki – 2/3 szklanki (100g)
- Jogurt naturalny – Skyr – 1/2 opakowania (75g)
- Erytrol – 4 łyżeczki (20g)
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać skyr, jajka, mleko i słodzik. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pokrojone w kostkę owoce. Krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać po dwie łyżki ciasta na jeden placuszek i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Podawać z syropem klonowym albo cukrem pudrem ze zmiksowanego erytrytolu.
(E: 411kcal, B o.: 21.1g, T: 11.53g, W o.: 77.5g)

Tortilla z qucamole i pastą z tuńczyka

- Awokado – 1/2 sztuki (70g)
- Cebula czerwona – 1/4 sztuki (25g)
- Czosnek – 1 ząbek (5g)
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1 łyżka (20g)
- Koper ogrodowy – 1 łyżeczka (4g)
- Majonez – 1/3 łyżki (10g)
- Musztarda – 1 łyżeczka (10g)
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki (120g)
- Tuńczyk w sosie własnym – 1 łyżka (30g)
- Sok z cytryny – 1 i 2/3 łyżki (10ml)
- Tortilla pszenna – 1 sztuka (60g)
Sposób przygotowania:
Awokado zmiksować z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem.
Tuńczyka połączyć z jogurtem, majonezem, musztardą, cebulą i koperkiem.
Paprykę umyć i pokroić w plastry,
Tortillę rozłożyć, nałożyć pastę z awokado, pastę z tuńczyka oraz warzywa. Zawinąć i podgrzewać na suchej patelni.
(E: 485kcal, B o.: 16.48g, T: 25.16g, W o.: 50.32g)
Fit truskawkowe tiramisu ze słodzikiem

- Ekstrakt wanilii – 1 łyżeczka (4ml)
- Truskawki – 1 szklanka (150g)
- Erytrol – 6 łyżeczek (30g)
- Mascarpone, ser śmietankowo-kremowy – 2 łyżki (50g)
- Jogurt pitny, waniliowy Skyr – 1/7 opakowania (50ml)
- Biszkopty bezcukrowe – 13 i 1/3 sztuki (40g)
Sposób przygotowania:
Mascarpone zmiksować z jogurtem, ekstraktem z wanilii i połową porcji słodzika. Truskawki wrzucić do garnka, dodać drugą połową słodzika, podlać niewielką ilością wody i dusić do uzyskania musu.
Biszkopty maczać w musie truskawkowym, przekładać do słoika naprzemiennie z porcją serka.
(E: 448kcal, B o.: 10.45g, T: 23.15g, W o.: 77.71g)
Pieczony kalafior z serem gouda

- Kalafior – 3/4 porcji (150g)
- Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki (15ml)
- Ser gouda – 1 i 1/4 plastra (30g)
- Papryka wędzona – 1/4 łyżeczki (1g)
- Papryka słodka, mielona – 1/4 łyżeczki (1g)
Sposób przygotowania:
Kalafior pokroić na grube plastry. Oliwę wymieszać z majerankiem, solą, pieprzem, curry, paprykę ostrą, papryką wędzoną. Posmarować kalafior, włożyć do piekarnika na 35 min w temp 180 stopni.
5 minut przed końcem, wyjąc kalafior i posypać startym serem.
(E: 278kcal, B o.: 12.32g, T: 22.25g, W o.: 8.81g)
Tosty z pesto i serem

- Chleb orkiszowy – 2 kromki (80g)
- Pomidor – 1/2 sztuki (90g)
- Ser gouda – 1 i 1/4 plastra (30g)
- Masło ekstra – 1 plaster (10g)
- Sos pesto, zielony – 1 łyżka (20g)
Sposób przygotowania:
Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło i lekko podsmażyć pieczywo. Zdjąć z ognia, rozsmarować pesto, ułożyć ser i kawałki pomidora. Przykryć drugą kromką i ponownie podsmażyć. Piec na grillu elektrycznym, aż ser się rozpuści, a pieczywo nabierze złotego koloru.
(E: 471kcal, B o.: 17.62g, T: 24.5g, W o.: 45.81g)
Tosty z pomidorkami i burratą

- Chleb orkiszowy – 2 kromki (80g)
- Czosnek – 2 ząbki (10g)
- Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki (15ml)
- Pietruszka, liście – 1 łyżeczka (6g)
- Pomidor koktajlowy – 5 sztuk (100g)
- Majeranek, suszony – 3 i 1/3 łyżeczki (10g)
- Masło ekstra – 1/2 plastra (5g)
- Ser burrata – 1/4 sztuki (45g)
Sposób przygotowania:
Pomidorki doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i skropić oliwą. Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Pieczywo posmarować masłem i przypiec na suchej patelni. Upieczony czosnek rozetrzeć, a następnie rozsmarować na pieczywie. Położyć ser i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć pieczone pomidorki i posypać posiekaną pietruszką.
(E: 548kcal, B o.: 16.67g, T: 32.77g, W o.: 53.83g)
Pomysły na zdrową kolację – podsumowanie
Zdrowa i smaczna kolacja nie musi być skomplikowana! Wystarczy kilka prostych składników i dobry przepis, aby przygotować pełnowartościowy wieczorny posiłek. Mam nadzieję, że moje propozycje przypadły Ci do gustu i zainspirują Cię do eksperymentowania w kuchni.
Jeśli szukasz więcej szybkich i zdrowych przepisów, koniecznie zajrzyj na mojego bloga – znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na śniadania, obiady, przekąski i desery!
W moich przepisach nie znajdziesz restrykcyjnych zasad ani eliminowania smaku kosztem kalorii. Nie unikam masła, majonezu czy innych składników, które nadają potrawom wyjątkowy charakter, bo zdrowe odżywianie to nie tylko liczenie kcal, ale także przyjemność z jedzenia.
Dlatego moje eBooki z przepisami odchudzającymi to idealny wybór dla osób, które chcą jeść zdrowo, ale bez wyrzeczeń i nudy na talerzu! Znajdziesz w nich pełnowartościowe i smaczne posiłki, które pomogą Ci osiągnąć swoje cele bez rezygnowania z tego, co lubisz.
👉 Sprawdź więcej przepisów na blogu
📖 Zamów eBooki z pysznymi i zdrowymi przepisami:
Zdrowe gotowanie może być proste, smaczne i sycące! 🍽️💚