Owsianka z truskawkami na zimno- przepis
Dlaczego warto jeść owsiankę ?
Nie macie pomysłu na zdrowe i szybkie śniadanie ? Spieszę z pomocą. Ostatnio modne i nie bez powodu, superbowl, czyli przepis na owsiankę na zimno. Dlaczego warto jeść owsiankę ? Przede wszystkim owsianka to bardzo szybki posiłek, odpowiednio przygotowany idealnie zaspokoi zapotrzebowanie na energię. Dzisiejsza propozycja to owsianka na zimo, która idealnie nadaje się dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Dlaczego ? Tradycyjną owsiankę przygotowuje się na mleku, niestety u osób, które mają problem z metabolizmem węglowodanów może powodować podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Mleko jest bogate w laktozę, czyli cukier mleczny. Produkty takie jak maślanka czy jogurt to produkty fermentowane, które zawierają znacznie mniej laktozy. Przy przygotowaniu owsianki ważne też jest aby zwrócić uwagę na płatki, jakie wykorzystujemy do jej przygotowania. Można używać płatki owsiane górskie lub inne, ale pełnoziarniste. Nie polecam kupowania płatków owsianych błyskawicznych, dostarczają energii na krótki czas.
Co potrzebujesz do jej przygotowania ?
- 1 szklanka maślanki 0,5 % tłuszczu
- 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 mały banan 140 g
- 1 kiwi 60 g
- 3 łyżki płatków owsianych górskich 45 g
- 2 łyżki płatków migdałowych 24 g
Wykonanie:
Banana, 2 łyżki płatków owsianych i połowę truskawek zmiksować z maślanką. Przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone kiwi, resztę truskawek, migdały oraz łyżkę płatków owsianych.
Smacznego !