Makaron z kurkami w sosie śmietanowym
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym to moja propozycja na sezonowy i szybki obiad. Czy śmietana może znaleźć się w jadłospisach redukujących masę ciała ? Zdecydowanie tak, jeśli oczywiście bardzo lubicie takie sosy 🙂
Na redukcji tak naprawdę można jeść wszystko, chyba, że przy okazji spadku masy ciała potrzebujecie również wsparcia np. w jakiś konkretnych jednostkach chorobowych. Wtedy faktycznie czasem warto niektóre produkty ograniczyć, w najgorszym wypadku wykluczyć. W tej sytuacji najlepiej skonsultować się z dietetykiem. Przykładowo w czasie leczenia dny moczanowej warto na jakiś czas ograniczyć ilość spożywanych grzybów 🙂
W samej redukcji jednak, jeśli nie jesteście obciążeni chorobami współistniejącymi to możecie jeść, to co lubicie i to, co Wam przede wszystkim smakuje. W ten sposób pracujecie nad zmianą nawyków żywieniowych, a nie samym odchudzaniem. A to bardzo istotne !
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym- składniki
- makaron z pszenicy durum 60 g
- kurki 100 g
- cebula 50 g 1/2 sztuki
- czosnek 5 g 1 ząbek
- śmietana 12% 100 g
- oliwa z oliwek 10 ml 2 łyżeczki
- parmezan tarty 15 g
- pietruszka natka 10 g
Poza sezonem oczywiście można użyć innych grzybów 🙂
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym- przygotowanie
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać umyte grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać niewielką ilością wody i dusić wszystko ok. 7 minut.
Po odparowaniu wody, przyprawić całość solą i pieprzem. Dodać śmietanę wymieszaną ze startym parmezanem, posiekaną pietruszką.
Tak przygotowany sos, wyłożyć na wcześniej ugotowany makaron.
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym- wartości odżywcze
- Energia 546 kcal
- Białko 17,96 g
- Tłuszcz 28,74 g
- Węglowodany 55,69 g
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj mnie na facebooku i instagramie 🙂
Nie zapomnij sprawdzić też innych przepisów na moim blogu ! Możesz na nim znaleźć również zupełnie darmowe jadłospisy 🙂