Schab w sosie chrzanowym z kaszą i surówką z rukoli
Schab w sosie chrzanowym to idealna propozycja dla kaszy. Nie wiem jak Wy, ale ja osobiście bardzo nie lubię suchego jedzenia, dlatego do sypkich dodatków jak kasza czy ryż muszę mieć sos. Chciałabym abyście wiedzieli, że odchudzanie to nie suchy kurczak z ryżem ! Owszem jak ktoś lubi proszę bardzo, ale zdecydowanie nie musi to tak wyglądać, nawet jak starasz się budować masę mięśniową
Ja wybrałam na dzisiejszą propozycję obiadową schab ponieważ jest to najchudsza część wieprzowiny. Do tego kasza gryczana, która ma najwięcej białka spośród wszystkich kasz, no i masa warzyw. Im więcej warzyw tym więcej sytości. O tym jak jeść, żeby się najeść pisałam już wcześniej
Schab w sosie chrzanowym- składniki na 1 porcję
- 100 ml Bulion warzywny
- 20 g Chrzan
- 50 g Kasza gryczana
- 1 g Liść laurowy, suszony
- 12 g Mąka pszenna, typ 500
- 6 ml Ocet balsamiczny
- 15 ml Oliwa z oliwek
- 200 g Pomidor koktajlowy
- 50 g Rukola
- 5 ml Sok z cytryny
- 50 g Śmietana 18% tłuszczu
- 120 g Wieprzowina, schab surowy bez kości
- 3 g Ziele angielskie
Schab w sosie chrzanowym- wykonanie
Mięso pokroić na plastry o grubości mniej więcej jednego centymetra. Następnie schab lekko podsmażyć na połowie porcji oliwy z dodatkiem przypraw ( liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz). Zalać bulionem i gotować do miękkości ok. 30 do 40 minut.
Po czym czasie odlać niewielka ilość bulionu wymieszać ze śmietaną, chrzanem oraz mąką. Dolać do reszty buliony i mięsa. Zagotować, doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.
W międzyczasie ugotować kaszę według wskazówek na opakowaniu. Pomidorki przekroić na pół, wymieszać z rukolą oraz oliwą wymieszaną z octem balsamicznym.
Schab w sosie chrzanowym- wartość odżywcza
- Energia 684 kcal
- Białko 39,15 g
- Tłuszcz 31,64 g
- Węglowodany 63,36 g
Więcej przepisów znajdziecie na moim blogu. Koniecznie zajrzyjcie ! Oczywiście nie możecie też ominąć moich social mediów. Na Instagramie i Facebooku informuję na bieżąco o nowych postach !